Ulrika Harmsen var strax över 40, hade man och tre barn och arbetade som speciallärare när hon ramlade olyckligt på jobbet. Fallskadan orsakade en hjärntrötthet som inte ville gå över. Läkarna var förbryllade och utredning efter utredning gjordes utan att man förstod vad det var för fel.
Sök böcker och film
Mamma, kommer du att glömma oss nu?
Ulrika Harmsen var strax över 40, hade man och tre barn och arbetade som speciallärare när hon ramlade olyckligt på jobbet. Fallskadan orsakade en hjärntrötthet som inte ville gå över. Läkarna var förbryllade och utredning efter utredning gjordes utan att man förstod vad det var för fel. Under tiden var Ulrika sjukskriven och tvingades inreda ett tyst rum hemma där hon kunde återhämta sig efter aktiviteter som tidigare hört till vardagen, som att åka och handla eller hämta barnen i skolan. Men den 15 april 2020 kom beskedet hon aldrig hade väntat sig att få höra: Du har drabbats av Alzheimers sjukdom.
Allt blev svart den dagen och Ulrika sögs in i ett mörker av depression. Fanns det ens någon mening att leva vidare när hon ändå skulle dö, förr snarare än senare? Och samtidigt hade hon en familj och tre fina döttrar som älskade och behövde henne. För dem ville hon kämpa vidare. Men hur får man tillbaka livsglädjen när man vet att sjukdomen bryter ner en och gradvis gör en sämre för varje dag?
Ulrika Harmsen berättar öppet och ärligt om hur det är att få diagnosen alzheimer i ung ålder, om att tvingas berätta det värsta för sina barn och om att hitta redskap i vardagen för att hantera sjukdomen. Det här är historien om att få en dödsdom, men också om att hitta lusten att leva igen.
Förlag: Norstedts
Critical Dementia Studies
Critical Dementia Studies: An Introduction puts the critical into dementia studies. It makes a timely and novel contribution to the field, offering a thought-provoking critique of current thinking and debate on dementia.
Critical Dementia Studies: An Introduction puts the critical into dementia studies. It makes a timely and novel contribution to the field, offering a thought-provoking critique of current thinking and debate on dementia. Collectively the contributions gathered together in this text make a powerful case for a more politically engaged, deconstructive and critical treatment of dementia and the systems and structures that currently govern and frame it.
The book is interdisciplinary and draws together leading dementia scholars alongside dementia activists from around the world. The book will be of direct interest to researchers and scholars in the field of dementia studies and wider fields of health, disability and care. It will provide a novel resource for students and practitioners in the fields of dementia, health care and social care. The book also has implications for dementia policymaking, commissioning and community development.
Förlag: Routledge
Tillgänglig att läsa avgiftsfritt via Open Access » (nytt fönster)
När hjärnan sviker: om livet med demens
Vad händer i hjärnan när vi drabbas av demenssjukdom och minnet sviker? Vad kan man göra för att skydda sig mot att utveckla demens? Finns det något botemedel när sjukdomen väl är ett faktum? Hedvig Söderlund är professor i psykologi och har studerat minnet och hjärnan i många år.
Vad händer i hjärnan när vi drabbas av demenssjukdom och minnet sviker? Vad kan man göra för att skydda sig mot att utveckla demens? Finns det något botemedel när sjukdomen väl är ett faktum? Hedvig Söderlund är professor i psykologi och har studerat minnet och hjärnan i många år. Här delar hon med sig av sin expertkunskap samt av egna erfarenheter som anhörig.
Boken är skriven med stort hjärta och guidar i det virrvarr av känslor som är vanliga när någon drabbas. Den går igenom Alzheimers sjukdom och andra vanliga demenssjukdomar – ger exempel på tecken att vara uppmärksam på och förslag på vad du bör göra om du misstänker att du själv eller någon annan är på väg att drabbas. Här får du stöd och tröst och påminns om att du inte är ensam.
Förlag: Bonnier Fakta
Dear Memories
Om en bild är ett minne fruset i tiden, vad händer när fotografen börjar glömma?
Om en bild är ett minne fruset i tiden, vad händer när fotografen börjar glömma?
Fotografen Thomas Hoepker är kanske mest känd för sina lekfulla porträtt av Muhammad Ali, och sina bilder från 11 september vars genomslag visade att humor kan vara ett viktigt verktyg för att förstå även de hemskaste av händelser. Som den första tyska Magnumfotografen har han levt sitt liv genom linsen. Nu har han drabbats av Alzheimer och hans minne är på väg att försvinna. Tillsammans med sin fru ger han sig ut på en roadtrip genom USA och genom sitt eget konstnärskap. Dear Memories är en underhållande, varm och spännande film om fotografiets funktion och vad det är att minnas. Genom Hoepkers bilder och nyfikenhet vävs också ett porträtt fram av USA:s historia och nutid.
En vacker dag
Tolken Sandra lever ensamstående med sin dotter samtidigt som hon måste hjälpa sin demenssjuka pappa med vård och ett nytt boende. Kärlekslivet är på paus, men en dag springer hon på Clément, en gammal vän. Passion spirar – men är det bara en affär eller finns här något mer?
Tolken Sandra lever ensamstående med sin dotter samtidigt som hon måste hjälpa sin demenssjuka pappa med vård och ett nytt boende. Kärlekslivet är på paus, men en dag springer hon på Clément, en gammal vän. Passion spirar – men är det bara en affär eller finns här något mer?
Simmarna
Julie Otsuka, författare till ”Vi kom över havet”, återvänder med en stilsäker roman där första delen speglar livet i en simhall. En oförklarlig spricka som uppstår i simbassängens botten slår sönder besökarnas rutiner, väcker oro och spekulationer − men också förväntningar.
Julie Otsuka, författare till ”Vi kom över havet”, återvänder med en stilsäker roman där första delen speglar livet i en simhall. En oförklarlig spricka som uppstår i simbassängens botten slår sönder besökarnas rutiner, väcker oro och spekulationer − men också förväntningar. I bokens andra hälft möter vi Alice, en äldre kvinna och före detta simmare som har flyttat till ett hem som hon inte känner igen som sitt. Hennes minne söker sig bakåt, till barndomen och interneringslägret där hon tillbringade kriget. Samtidigt försöker hennes vuxna dotter hitta ett sätt att navigera genom deras sönderfallande relation.
Förlag: Albert Bonniers förlag
Farfar blir dement
Emmy älskar sin farfar. Han hittar alltid på skojiga tokigheter. Fast på sistone har det blivit lite väl tokiga skojigheter. Han rymmer iväg och plockar smultron, går till bageriet i kalsonger och kissar i en sophink. Vad är det som händer egentligen?
Emmy älskar sin farfar. Han hittar alltid på skojiga tokigheter. Fast på sistone har det blivit lite väl tokiga skojigheter. Han rymmer iväg och plockar smultron, går till bageriet i kalsonger och kissar i en sophink. Vad är det som händer egentligen?
Hur är det när en nära anhörig drabbas av demens? Hur beter man sig och hur förstår man? Frågor och tokigheter behandlas om vartannat i denna barnbok om Emmy och hennes värld.
Förlag: Ekström & Garay
Vortex
Ett äldre par kämpar på genom alltmer kringskurna och svåra vardagar i en Parislägenhet till brädden fylld av böcker och prylar – minnen från ett långt och aktivt liv.
Ett äldre par kämpar på genom alltmer kringskurna och svåra vardagar i en Parislägenhet till brädden fylld av böcker och prylar – minnen från ett långt och aktivt liv. Makan (Francoise Lebrun) är pensionerad psykolog som efter en karriär spenderad med att lappa ihop andras sinnen med fasa märker hur hennes eget börjar fragmenteras. Maken (Dario Argento), kämpar på med sitt bokprojekt om filmberättandets drömska kvalitéer och vill eller kan inte riktigt inse hur illa det är ställt med sin älskade livskamrat och fru. Sonen Stephane, (Alex Lutz) som under hela sitt liv levt i drogmissbruk och förlitat sig på föräldrarnas stöd, ser nu hur rollerna blir ombytta och han blir tvungen att axla sitt ansvar som närmaste anhörig.
Innan jag glömmer
”Jag står på scenen, Stadsteaterns stora scen. Det sitter 714 personer i publiken och det är dags för min monolog. Plötsligt är det blankt i mitt huvud. Helt blankt. Jag minns inte texten. Det är det värsta som kan hända en skådespelare.”
”Jag står på scenen, Stadsteaterns stora scen. Det sitter 714 personer i publiken och det är dags för min monolog. Plötsligt är det blankt i mitt huvud. Helt blankt. Jag minns inte texten. Det är det värsta som kan hända en skådespelare.”
Nina Gunke, känd från många filmer och tv-serier, är bara 52 år när hon drabbas av oförklarliga minnesluckor. ”Äsch, det är normalt, jag glömmer också”, tröstar vännerna. Men Nina förstår att det inte bara är vanlig glömska. Och det blir värre.
Tretton år senare får Nina diagnosen Alzheimers sjukdom. En obotlig sjukdom som innebär att hjärnans nervceller förtvinar. Hon känner skam, blir deprimerad och isolerar sig. Efter ett år bestämmer sig Nina för att berätta öppet om sjukdomen. Hon vill ta bort skamstämpeln, försöka bromsa sjukdomen och få svar på varför just hon drabbades. Kan hennes livsstil, med mycket stress och lite sömn, vara orsaken?
I sin bok Innan jag glömmer berättar Nina Gunke öppet om sitt liv före och efter diagnosen Alzheimers sjukdom. Det är en personlig berättelse om hur livet förändras av en demenssjukdom för den drabbade och för de anhöriga.
Bokenär skriven tillsammans med journalisten och författaren Helene Arkhem. Helene har personligt engagemang och erfarenhet av Alzheimers sjukdom, hennes mamma Inger var en av de drabbade. I boken finns även en faktadel, där Sveriges ledande Alzheimerexpert svarar på frågor om sjukdomen.
Förlag: The Book Affair
Äldres sexualitet: hälsa, rättigheter och njutning
Går det att vara sexuellt aktiv på äldreboendet? Hur kan man öka sexlusten när man blir äldre? Hur påverkar kroppens hormoner sexualiteten när man åldras? Vad är äldres sexuella rättigheter? Vad kan bidra till förbättrad sexuell hälsa hos äldre hbtq-personer?
Går det att vara sexuellt aktiv på äldreboendet? Hur kan man öka sexlusten när man blir äldre? Hur påverkar kroppens hormoner sexualiteten när man åldras? Vad är äldres sexuella rättigheter? Vad kan bidra till förbättrad sexuell hälsa hos äldre hbtq-personer? Och kan man ha sex med en slak penis?
Denna antologi synliggör och ökar kunskapen om äldres sexualitet. Sexuell hälsa är en grundläggande del av hälsan och välbefinnandet under hela livet men många som arbetar med äldre saknar kunskap om äldres sexualitet. Boken är ett samarbete mellan forskare och erfarna sexualupplysare där läsaren får ta del av både forskning och kliniska erfarenheter från området.
Antologin utgår från normkritiska perspektiv och synliggör den mångfald som finns av både äldre personer och av sexualiteter. Den har en positiv och bekräftande syn på sexualitet samtidigt som den också behandlar problem och utmaningar som kan uppstå.
Boken riktar sig till alla som arbetar med äldre och kan användas inom utbildningar i hälso- och sjukvård, omsorg och socialt arbete. Den ger både kunskap och konkreta verktyg för att kunna främja äldres sexualitet. Boken innehåller även kunskap och råd riktade till äldre själva.
Bokens redaktörer är forskaren Linn Sandberg, docent i genusvetenskap och verksam vid Södertörns högskola, och Suzann Larsdotter, auktoriserad sexolog och legitimerad hälso- och sjukvårdskurator. Sandberg har under många år forskat om äldres sexualitet och Larsdotter har lång erfarenhet av att föreläsa och utbilda kring området.
Utgiven av Södertörns högskola
Ladda ner som PDF » (nytt fönster)