Inspiration och erfarenheter

Här samlar vi inspiration och erfarenheter, hur isolering kan brytas och en meningsfull dag skapas trots de begränsningar som följer av covid-19. Senaste publicerade markeras med 

Nyöppnad verksamhet

► FILM: Här vårdas endast covid-19-smittade. Se intervju från nyöppnade Edö korttidsboende 

Nya sätt att hålla kontakter vid liv

Bild från SilviahemmetLotta Roupe, Silviasyster och dagverksamhet Silviahemmet: "Silviahemmet är stängd sedan en månad tillbaka p.g.a. coronapandemin. Istället erbjuder personalen gästerna promenader i närheten av deras hem. Det är mycket uppskattat. Promenaderna blir ett tacksamt avbrott i vardagen, ett sätt att ha kvar rutiner och att hålla kontakten med personalen på Silviahemmet. Med hjälp av FaceTime kan gästerna prata med varandra och med fler i personalen."

Jennie Anderberg, gruppledare vid Solängens äldreboende, Håbo: "Vi ringer alla våra anhöriga en gång i veckan (självklart oftare vid behov). De får en liten rapport om hur det går med corona och hur deras anhöriga mår. Än så länge har vi klarat oss. Vi har också skapat ett Skypekonto så att man ska kunna prata med sin anhörig. Många anhöriga var skeptiska till att det skulle fungera men för några har det fungerat mycket bättre än att till exempel prata i telefon."

Emelie Wennstig, enhetschef vid Gelinergården, Bräcke: "Vi har alltid mailat ut infornation till anhöriga, I dessa tider har mailen varit en avgörande hjälp för att nå ut med information om corona. Vi har kunnat berätta om hur vi bemöter de boendes funderingar, vad vi hittar på för att minska risk för depression och nedstämdhet när de boende inte längre får besök av nära och kära. Anhöriga kan även följa oss på Instagram. Dessutom har vi via kommunen fått tillgång till Ipads (surfplattor) så nu kan de boende skajpa med sina närstående –  vilken lycka och succé det är."

Dagverkamheter i Västernorrland. Personal på aktivitetscenter erbjuder enskilda promenader, se klipp från SVT (nytt fönster)

Se och lyssna på webben

Betaniastiftelsen driver en webbplats där man kan ta del av opera, teater, balett med mera, gå till Kulturarenan (nytt fönster)

Säkra mötesplatser utomhus

I Karlskoga ordnar kommunen säkra mötesplatser utomhus, där man via en glasvägg skyddas mot smitta, lyssna på inslag i P4 Örebro (nytt fönster)

► Äldre träffar anhöriga bakom plexiglas på boende

Sång och musik flyttar ut

Emelie Wennstig, enhetschef vid Gelinergården, Bräcke: "I dessa tider kräver det såklart ännu mer av vår fantastiska omvårdnadspersonal. Våra boende måste fortsätta få en meningsfull vardag och därför har jag samarbetat med ABF som ställt upp med att ordna med gratis underhållning i form av sång och musik på vår innergård. De boende kan fortsätta få ta del av underhållning med livemusik, fast från balkongerna, altanen och fönstren i deras lägenheter. Till detta skall det erbjudas varm choklad eller blåbärssoppa med varma kanelbullar.

Dans och sång i trädgården på Vegahusen, läs artikel från Tre Stiftelser 

Enhagsslingan i Täby, se filmklipp från utomhuskonsert på SVT Nyheter (nytt fönster)

Gustavgården i Gustavsberg, se filmklipp på Facebook (nytt fönster)

Fler exempel

Gå till Demensförbundets webbbplats (nytt fönster)

Tipsa oss gärna!
Publicerad: 2020-04-06, Uppdaterad: 2020-05-20