Kommunikation ABC – en ny webbutbildning

29 sep 2022
 UTBILDNING

En ny webbutbildning vill ge en djupare förståelse för hur det är att leva med demenssjukdom. Kommunikation ABC har tagits fram i ett samarbete mellan Svenskt Demenscentrum och Linköpings universitet.

"Jag vill vara med som alla andra, jag vill vara med ...", säger Gun i den nya webbutbildningen Kommunikation ABC. I en av dess filmer berättar hon om hur det är att leva med demenssjukdom och, framför allt, hur hon vill bli sedd och bemött.

Kommunikation ABC vill ge en djupare förståelse för hur det kan vara att leva med demenssjukdom. Utbildningen är uppdelad i två delar, båda innehåller filmer och frågor att fundera över. Målgrupper är vård- och omsorgspersonal, anhöriga och alla andra som kommer i kontakt med personer med demenssjukdom.

Tre personer berättar

I den första delen berättar tre personer om hur det är att leva med demenssjukdom; hur viktigt det är att få fortsätta bli sedd som den man är och att få vara med i olika sammanhang. Utbildningens andra del tar upp hur man med personcentrerad kommunikation kan stötta en person att få vara den hen vill vara i sjukdomens olika faser.

Utbildningen är avgiftsfri och tar drygt 2 timmar att genomföra. Vid godkänt resultat på det avslutande kunskapstestet kan diplom laddas ned.

logga ArvsfondenKommunikation ABC har tagits fram av Svenskt Demenscentrum i samarbete med Centrum för demensforskning, Linköpings universitet. Allmänna Arvsfonden har stått för finansieringen.