I studien intervjuas bland andra Agneta vars fru hade vaskulär demens. Paret besöktes gång på gång av ny hemtjänstpersonal och Agneta fick återkommande frågan om hon var väninna eller syster, trots att hon och hustrun var gifta. Agneta orkade inte både hantera den ansträngande situationen med en sjuk partner och att ständigt ”komma ut”, och valde därför att inte säga vem hon var.
Nils, som också deltar i studien, bor på ett demensboende. Hans svårigheter med tal och allmänna skörhet gör att möjligheterna att berätta om sig själv och sitt stolta liv som gay är mycket begränsade.
Agnetas och Nils erfarenheter är bara ett par illustrerande exempel på hur hbtq-personer osynliggörs i omsorgens vardag. Studiens författare, Linn Sandberg och Ann Siverskog, forskare vid Södertörns högskola, anser att demensomsorgen måste utmana heteronormer och skapa bättre förutsättningar för queera liv att bli synliga och erkända.
Äldre i Centrum tar även upp Folkhälsomyndighetens översikt över forskningen om hälsa och livsvillkor hos äldre hbtq-personer. Dessutom intervjuas den norske fotografen Jens Sølvberg. Han ligger bakom temats omslagsbild där hans partner sedan 25 år tillbaka, numera drabbad av parkinsondemens, porträtteras bland de tecknade höstlöven.
- Läs mer om hbtq i Äldre i Centrum (nytt fönster)
- Läs Äldre i Centrum, nr 1/2025, som e-tidning (nytt fönster)