För tre år sedan påbörjade Socialstyrelsen arbetet med att ta fram nationella riktlinjer för demensvården. Ett 40-tal experter har sammmanställt bästa tillgängliga kunskap, det vill säga forskning och beprövad erfarenhet, inom områden som diagnostik, läkemedelsbehandling, hjälpmedel och omvårdnad. Under hela demensförloppet, från början till livets slut, ska vårdpersonal kunna få beslutsstöd och rekommendationer om vad som bör göras. Riktlinjerna vänder sig även till beslutsfattare.
– Den preliminära version som vi publicerar i juni ska behandlas under hösten på ett tiotal dialogkonferenser runt om i landet. Från konferenserna görs en återkoppling som eventuellt leder till att riktlinjerna revideras. I början på nästa år kommer sedan den slutgiltiga versionen, säger Ulla Höjgård, projektledare vid Socialstyrelsen, som lett arbetet med riktlinjerna.
Förutom rekommendationer innehåller riktlinjerna en rad vetenskapliga underlag, bl a studier om hälso- och socioekonomi samt olika insatsers kostnadseffektivitet. Även en populärversion av riktlinjerna kommer att tas fram. Svenskt Demenscentrum har fått i uppdrag att ta fram en plattform för utbildning utifrån de Nationella riktlijerna.
Magnus Westlander