Frontallobsdemens – den förbryllande sjukdomen

Författare-Årtal

Lena Kilander, Pia Landahl, Martin Ingelsson
torsdag, 27 augusti, 2009
Böcker och rapporter

Om en tidigare frisk medelålders eller äldre person som börjar använda knasiga hattar ute bland folk, snattar tablettaskar i affären eller rycker åt sig mat från någon annans tallrik - kan det vara tecken på demens? Ja, det kan röra sig om den ganska okända sjukdomen frontallobsdemens.

Hälften av alla som får demens före 65 års ålder får frontallobsdemens. Det är en mycket egendomlig sjukdom. Det som utmärker den är "dåligt ledarskap i hjärnan". Patienten tappar sitt omdöme i sociala situationer men kan i övrigt fungera ganska normalt. Just att sjukdomsyttringarna är så förbryllande gör att denna sjukdom i högre grad än andra demenssjuk­domar kan beskrivas som de anhörigas sjukdom.

I den nya boken Frontallobsdemens - den förbryllande sjukdomen ges många exempel på hur sjukdomen kan yttra sig. Vi får följa "O", som drabbats av frontallobsdemens vid 60 års ålder, men även ett stort antal andra patienter som utretts av Minnesmottagning vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. I boken ges kunskap om sjukdomen som leder till en ökad förståelse för både patientens och de anhörigas situation.

Boken är skriven av överläkaren vid minnesmottagningen i Uppsala Lena Kilander tillsam mans med Pia Landahl, hustru till O, samt läkaren och hjärnforskaren Martin Ingelsson.

Förlag: Gothia