Demenspodden
Demenspodden är Svenskt Demenscentrums radio på nätet. Lyssna på avsnitten från denna sida, YouTube eller prenumerera via en poddcast-app.
Senaste avsnittet (50): Om minnet – ett nytt avsnitt av Demenspodden
Demensläkaren Wilhelmina Hoffman berättar om hur minnet fungerar och vilken typ av minnesproblem vi bör vara uppmärksamma på. Hör också undersköterskan Paola Olin som genomför minnestester på en vårdcentral.
Tidigare avsnitt:
48: Podd: Hur mår mannen i omsorgen?
Frågan ställer Katarina Lindblad, musikterapeut och fil dr i musikvetenskap, utifrån sin forskning på äldre män. Hon tar även upp hur musik kan vara en resurs för välbefinnande hos äldre män med psykisk ohälsa.
41: Kommunikation
Vill du testa CIRCA? Sök på catch.shef.ac.uk och skapa ett konto så får du tillgång till det kostnadsfria
33: Jag heter Bente
Följ med på repetitionerna av pjäsen Jag heter Bente, som spelas i Stockholm under våren. Den relativt unga Bente får Alzheimers sjukdom, något som inte bara påverkar henne själv utan även hennes nära väninnor.
32: Visst har färgvalet betydelse
Rätt färgval gör det lättare att tolka och hitta om du har en demenssjukdom. Helle Wijk, docent i omvårdnad, ger goda råd för en bra hemmiljö.
31: Ett demensvänligt samhälle: Enklare att handla
Att gå till affären är ingen enkel sak för den som har en demenssjukdom. Forskaren Anna Brorsson berättar om vilka svårigheterna kan vara och hur matvaruaffärer kan bli mer tillgängliga. Sven Wollter ger ett tips till landets butiksägare.
30: Om vård i livets slutskede
Varför ska man inte sätta in dropp i livets slutskede och vad händer i kroppen när vi är på väg att dö? Britten Askestad, ansvarig för svenska palliativregistret, berättar om palliativ vård och om hur vi kan ge god vård och omsorg till en människa under hennes sista tid i livet.