
Goda språkkunskaper är en förutsättning för att kunna ge god vård och omsorg. Språket är också en nyckel till att kunna etablera sig i samhället och för att få arbete. Varje yrke har sitt språk med olika ord, begrepp och formuleringar. En ny arbetsbok från Svenskt Demenscentrum tar upp den svenska som används i vård och omsorg, framför allt demensvård.
Boken Språkstöd till Demens ABC är tänkt att underlätta för nyanlända och andra personer med begränsade kunskaper i svenska språket att klara av och tillgodogöra sig Demens ABC, Svenskt Demenscentrum avgiftsfria webbutbildning som bygger på Socialstyrelsens nationella riktlinjer. I början av året hade drygt 80 000 personer genomfört utbildningen.
Språkstöd till Demens ABC fokuserar på ord och begreppsförståelse men innehåller även övningar som uppmuntrar till dialog och diskussion. Den kan användas på arbetsplatser, gärna tillsammans med språkombud, eller i undervisningen på till exempel gymnasiets vård och omsorgsprogram och SFI (Svenska för invandrare).
Boken är framtagen av Svenskt Demenscentrum tillsammans med Vård och omsorgscollege och Stiftelsen Äldrecentrum.
Ladda ned som pdf (nytt fönster)