Detta är ett kunskapsmaterial framtaget inom regeringsuppdraget Teknisk utveckling inom vård och omsorg om personer med nedsatt beslutsförmåga. Det tar upp hur miljöanpassningar för personer med nedsatt beslutsförmåga kan minimera begränsnings- och tvångsåtgärder, till exempel låsta dörr
Sök böcker och film
Miljöanpassning som bidrar till ökad delaktighet
Detta är ett kunskapsmaterial framtaget inom regeringsuppdraget Teknisk utveckling inom vård och omsorg om personer med nedsatt beslutsförmåga. Det tar upp hur miljöanpassningar för personer med nedsatt beslutsförmåga kan minimera begränsnings- och tvångsåtgärder, till exempel låsta dörrar.
De flesta av oss är beroende av att den miljö vi vistas i passar våra särskilda behov. Detta ställer konkreta krav på miljön, inte minst om det är äldre personer som bor och vistas där. Det handlar om hur rummen är planerade, om ljus- och färgsättning och stimulans.
En ökad andel internationella studier betonar sambandet mellan livskvalitet och en genomtänkt design för äldre. Det har visat sig att det är lika viktigt för den som är drabbad av demenssjukdom att få använda sin mentala förmåga, utföra aktiviteter för dagligt liv, engagera sig i meningsfulla aktiviteter och umgås med andra människor, som för den som är förskonad från denna sjukdom.
Myndigheten för delaktighet fick 2013 i uppdrag av regeringen att ta fram ett kunskapsmaterial om hur miljöanpassningar för personer med nedsatt beslutsförmåga kan minimera begränsnings- och tvångsåtgärder, till exempel låsta dörrar. Målgruppen är anhöriga till personer med demenssjukdom och personal på särskilda boenden. Utgångspunkten är Nationella riktlinjerna för vård och omsorg vid demenssjukdom 2010 (Socialstyrelsen).
Kopplat till det här kunskapsmaterialet finns Checklista - Miljöanpassningar som bidrar till ökad delaktighet. Checklistanlistan och kunskapsmaterialet går utmärkt att använda var för sig.
Ladda ned kunskapsmaterialet Miljöanpassningar
som bidrar till ökad delaktighett (pdf)
Dear Memories
Om en bild är ett minne fruset i tiden, vad händer när fotografen börjar glömma?
Om en bild är ett minne fruset i tiden, vad händer när fotografen börjar glömma?
Fotografen Thomas Hoepker är kanske mest känd för sina lekfulla porträtt av Muhammad Ali, och sina bilder från 11 september vars genomslag visade att humor kan vara ett viktigt verktyg för att förstå även de hemskaste av händelser. Som den första tyska Magnumfotografen har han levt sitt liv genom linsen. Nu har han drabbats av Alzheimer och hans minne är på väg att försvinna. Tillsammans med sin fru ger han sig ut på en roadtrip genom USA och genom sitt eget konstnärskap. Dear Memories är en underhållande, varm och spännande film om fotografiets funktion och vad det är att minnas. Genom Hoepkers bilder och nyfikenhet vävs också ett porträtt fram av USA:s historia och nutid.
En vacker dag
Tolken Sandra lever ensamstående med sin dotter samtidigt som hon måste hjälpa sin demenssjuka pappa med vård och ett nytt boende. Kärlekslivet är på paus, men en dag springer hon på Clément, en gammal vän. Passion spirar – men är det bara en affär eller finns här något mer?
Tolken Sandra lever ensamstående med sin dotter samtidigt som hon måste hjälpa sin demenssjuka pappa med vård och ett nytt boende. Kärlekslivet är på paus, men en dag springer hon på Clément, en gammal vän. Passion spirar – men är det bara en affär eller finns här något mer?
Simmarna
Julie Otsuka, författare till ”Vi kom över havet”, återvänder med en stilsäker roman där första delen speglar livet i en simhall. En oförklarlig spricka som uppstår i simbassängens botten slår sönder besökarnas rutiner, väcker oro och spekulationer − men också förväntningar.
Julie Otsuka, författare till ”Vi kom över havet”, återvänder med en stilsäker roman där första delen speglar livet i en simhall. En oförklarlig spricka som uppstår i simbassängens botten slår sönder besökarnas rutiner, väcker oro och spekulationer − men också förväntningar. I bokens andra hälft möter vi Alice, en äldre kvinna och före detta simmare som har flyttat till ett hem som hon inte känner igen som sitt. Hennes minne söker sig bakåt, till barndomen och interneringslägret där hon tillbringade kriget. Samtidigt försöker hennes vuxna dotter hitta ett sätt att navigera genom deras sönderfallande relation.
Förlag: Albert Bonniers förlag
Farfar blir dement
Emmy älskar sin farfar. Han hittar alltid på skojiga tokigheter. Fast på sistone har det blivit lite väl tokiga skojigheter. Han rymmer iväg och plockar smultron, går till bageriet i kalsonger och kissar i en sophink. Vad är det som händer egentligen?
Emmy älskar sin farfar. Han hittar alltid på skojiga tokigheter. Fast på sistone har det blivit lite väl tokiga skojigheter. Han rymmer iväg och plockar smultron, går till bageriet i kalsonger och kissar i en sophink. Vad är det som händer egentligen?
Hur är det när en nära anhörig drabbas av demens? Hur beter man sig och hur förstår man? Frågor och tokigheter behandlas om vartannat i denna barnbok om Emmy och hennes värld.
Förlag: Ekström & Garay
Vortex
Ett äldre par kämpar på genom alltmer kringskurna och svåra vardagar i en Parislägenhet till brädden fylld av böcker och prylar – minnen från ett långt och aktivt liv.
Ett äldre par kämpar på genom alltmer kringskurna och svåra vardagar i en Parislägenhet till brädden fylld av böcker och prylar – minnen från ett långt och aktivt liv. Makan (Francoise Lebrun) är pensionerad psykolog som efter en karriär spenderad med att lappa ihop andras sinnen med fasa märker hur hennes eget börjar fragmenteras. Maken (Dario Argento), kämpar på med sitt bokprojekt om filmberättandets drömska kvalitéer och vill eller kan inte riktigt inse hur illa det är ställt med sin älskade livskamrat och fru. Sonen Stephane, (Alex Lutz) som under hela sitt liv levt i drogmissbruk och förlitat sig på föräldrarnas stöd, ser nu hur rollerna blir ombytta och han blir tvungen att axla sitt ansvar som närmaste anhörig.
Innan jag glömmer
”Jag står på scenen, Stadsteaterns stora scen. Det sitter 714 personer i publiken och det är dags för min monolog. Plötsligt är det blankt i mitt huvud. Helt blankt. Jag minns inte texten. Det är det värsta som kan hända en skådespelare.”
”Jag står på scenen, Stadsteaterns stora scen. Det sitter 714 personer i publiken och det är dags för min monolog. Plötsligt är det blankt i mitt huvud. Helt blankt. Jag minns inte texten. Det är det värsta som kan hända en skådespelare.”
Nina Gunke, känd från många filmer och tv-serier, är bara 52 år när hon drabbas av oförklarliga minnesluckor. ”Äsch, det är normalt, jag glömmer också”, tröstar vännerna. Men Nina förstår att det inte bara är vanlig glömska. Och det blir värre.
Tretton år senare får Nina diagnosen Alzheimers sjukdom. En obotlig sjukdom som innebär att hjärnans nervceller förtvinar. Hon känner skam, blir deprimerad och isolerar sig. Efter ett år bestämmer sig Nina för att berätta öppet om sjukdomen. Hon vill ta bort skamstämpeln, försöka bromsa sjukdomen och få svar på varför just hon drabbades. Kan hennes livsstil, med mycket stress och lite sömn, vara orsaken?
I sin bok Innan jag glömmer berättar Nina Gunke öppet om sitt liv före och efter diagnosen Alzheimers sjukdom. Det är en personlig berättelse om hur livet förändras av en demenssjukdom för den drabbade och för de anhöriga.
Bokenär skriven tillsammans med journalisten och författaren Helene Arkhem. Helene har personligt engagemang och erfarenhet av Alzheimers sjukdom, hennes mamma Inger var en av de drabbade. I boken finns även en faktadel, där Sveriges ledande Alzheimerexpert svarar på frågor om sjukdomen.
Förlag: The Book Affair
Äldres sexualitet: hälsa, rättigheter och njutning
Går det att vara sexuellt aktiv på äldreboendet? Hur kan man öka sexlusten när man blir äldre? Hur påverkar kroppens hormoner sexualiteten när man åldras? Vad är äldres sexuella rättigheter? Vad kan bidra till förbättrad sexuell hälsa hos äldre hbtq-personer?
Går det att vara sexuellt aktiv på äldreboendet? Hur kan man öka sexlusten när man blir äldre? Hur påverkar kroppens hormoner sexualiteten när man åldras? Vad är äldres sexuella rättigheter? Vad kan bidra till förbättrad sexuell hälsa hos äldre hbtq-personer? Och kan man ha sex med en slak penis?
Denna antologi synliggör och ökar kunskapen om äldres sexualitet. Sexuell hälsa är en grundläggande del av hälsan och välbefinnandet under hela livet men många som arbetar med äldre saknar kunskap om äldres sexualitet. Boken är ett samarbete mellan forskare och erfarna sexualupplysare där läsaren får ta del av både forskning och kliniska erfarenheter från området.
Antologin utgår från normkritiska perspektiv och synliggör den mångfald som finns av både äldre personer och av sexualiteter. Den har en positiv och bekräftande syn på sexualitet samtidigt som den också behandlar problem och utmaningar som kan uppstå.
Boken riktar sig till alla som arbetar med äldre och kan användas inom utbildningar i hälso- och sjukvård, omsorg och socialt arbete. Den ger både kunskap och konkreta verktyg för att kunna främja äldres sexualitet. Boken innehåller även kunskap och råd riktade till äldre själva.
Bokens redaktörer är forskaren Linn Sandberg, docent i genusvetenskap och verksam vid Södertörns högskola, och Suzann Larsdotter, auktoriserad sexolog och legitimerad hälso- och sjukvårdskurator. Sandberg har under många år forskat om äldres sexualitet och Larsdotter har lång erfarenhet av att föreläsa och utbilda kring området.
Utgiven av Södertörns högskola
Ladda ner som PDF » (nytt fönster)
Godnattboken
Godnattboken innehåller dikter med positiva ord inför natten och passar bra för högläsning.
Godnattboken innehåller dikter med positiva ord inför natten och passar bra för högläsning.
"Allt började med att jag ville säga några fina ord på kvällen till brukarna på äldreboendet, där jag jobbade. Jag ville säga något mer när de lagt sig än “godnatt”. Jag ville stanna kvar en stund och säga några väl valda ord, på sängkanten, ord som kunde skapa lugn och trygghet. “Nu har solen gått ned och det är kväll” – började det med, sen kom fler strofer och då skrev jag ned orden. Jag använde enkla meningar, med välbekanta ord och fick uppleva att de jag läste för somnade med ett leende och en, till synes, skön känsla i kroppen. Det var fantastiskt att se! Nu, några år senare, har jag skrivit 60 dikter, samlade i min bok Godnattboken. Även om dikterna är olika sinsemellan – omtänksamma, kärleksfulla, tänkvärda eller skämtsamma – är meningen med dem densamma: En fin godnattstund, med trygghetskänsla vid sängkanten."
Egenutgiven via Vulkan förlag
När du dör ska jag vara nära
Vad är en människa värd utan sina minnen? Våren 2020 tar coronaviruset sig in i samhällets alla vrår och SvD-journalisten Annie Reuterskiölds mamma bor på ett demensboende.
Vad är en människa värd utan sina minnen? Våren 2020 tar coronaviruset sig in i samhällets alla vrår och SvD-journalisten Annie Reuterskiölds mamma bor på ett demensboende. Efter en tid kommer beskedet att mamman smittats av sjukdomen och Annie bestämmer sig för att göra upp med de svåra minnen som har skapat ett inre avstånd mellan dem. Hon tar på sig ett uppdrag - när du dör ska jag vara nära. Men hur gör man det? Hur kommer man nära någon som inte längre kommer ihåg? Jakten på närhet skapar nya frågor om hur minnet fungerar, och varför Annie som är frisk också har glömt så mycket. I sökandet efter svar blottläggs en stor kärlek genom den märkliga insikten att mammans demenssjukdom också har varit läkande.
Förlag: Bokförlaget Forum
Queer äldreomsorg?
Den här skriften riktar sig till alla som möter äldre personer i sitt arbete.
Den här skriften riktar sig till alla som möter äldre personer i sitt arbete. Bland dessa äldre finns personer som identifierar sig som lesbiska, homosexuella, bisexuella, transpersoner eller queera och som vuxit upp och levt i en tid och i ett samhälle där synen på könsidentitet och sexualitet skiljer sig på många sätt jämfört med hur det ser ut idag.
Många äldre lhbtq-personer uttrycker en oro för hur det ska bli den dag de behöver omsorg. Denna handlar om en oro för hur en ska bli bemött, och för att det ska saknas kunskap om ens erfarenheter och behov.
Skriften ger kunskap om hur lhbtq-historien sett ut och en inblick i hur äldreomsorgen organiseras. Den ger också en överblick av forskningsläget om lhbtq-åldrande, och tar bland annat upp hälsa, sociala nätverk, demens och sexualitet.
Här får du också möta röster från olika personer som delar sina erfarenheter från äldreomsorgen och att åldras som lhbtq-person. I slutet finns mer praktiska tips och diskussionsfrågor som kan användas som underlag för diskussion.
Ansvarig utgivare: RFSL Stockholm
Beställ avgiftsfritt eller ladda ner som PDF via RFSL Stockholm »