Utbildningen baseras på nationella riktlinjer, Socialstyrelsens kunskapsstöd, det nya vårdprogrammet i palliativ vård samt vårdförloppet för palliativ vård.
– Flera utredningar, bland annat Coronakommissionen, pekar på att ökad kunskap inom det palliativa förhållningssättet och betydelsen av god palliativ vård behövs för alla yrkeskategorier inom hälso- och sjukvården. Ökad kunskap är viktigt även för personer som arbetar i människovårdande samhällsfunktioner som skola, trossamfund, räddningstjänst och omsorg. Utbildningen är också intressant för närstående, studerande och andra som vill lära sig mer om vad palliativ vård är och betydelsen av att se patienten utifrån ett helhetsperspektiv, säger Petra Tegman, programchef palliativ vård på Betaniastiftelsen.
Fokus på symptomlindring
Genom tre moduler får användaren lära sig mer om palliativ vård och det palliativa förhållningssättet med särskilt fokus på symtomlindring. Utbildningen tar ca 2,5 timme att genomföraoch användaren får ett diplom efter godkänd utbildning.
- Det känns både betydelsefullt och roligt att erbjuda en avgiftsfri grundutbildning till alla som arbetar inom hälsa- och sjukvården. Ju mer kunskap vi har, desto tryggare och bättre vård kan vi ge till patienten och de närstående, säger Kerstin Enlund, direktor på Betaniastiftelsen.