Stjärnmärkt sprider sig i norr

16 maj 2023
 ARBETA MED DEMENS

Ängsgården första Stjärnmärkta boendet i Piteå.

– Det har varit väldigt roligt och givande att ta del av kollegornas kunskap som lyfts i reflektionerna. Genom att diskutera om olika utmaningar och situationer i arbetet så lär vi av varandra och kan höja vår kompetens, säger Stjärninstruktör Ann-Christin Nedlund.

Nu har turen kommit till Umeå där vi utbildat de första Stjärninstruktörerna som arbetar på särskilt boende, hemtjänst, dagverksamhet och biståndsenhet. Det blev två inspirerande dagar med livliga diskussioner och reflektioner. Vi ser fram emot att få följa deras arbete för att bli Stjärnmärkta.

Från Umeå åkte vi vidare till Piteå och Ängsgården för att fira att de blivit Stjärnmärkta. På Ängsgården finns sex avdelningar med totalt 60 boende och 58 medarbetare. Stjärninstruktör och demensvårdsutvecklare Ann-Christin Nedlund har hållit i utbildningsmodellen Stjärnmärkt.

Nytt palliativt team

Som utvecklingsarbete för Stjärnmärkt har Ängsgården valt att utveckla den palliativa vården. Ett palliativt team har startats för att stödja kollegorna i arbetet med vård i livets slutskede. Teamet handleder även dem som har behov av stödsamtal efter att en person har avlidit.

För att kunna förbättra, utveckla och följa upp vård- och omsorgsinsatserna på Ängsgården används olika kvalitetsregister, bland annat Svenska registret för kognitiva sjukdomar /demenssjukdomar (SveDem) och Svenskt register för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid demens (BPSD- Registret).

Bättre sammanhållning

Som ett led i det personcentrerade arbetet har medarbetarna talat mycket om hur viktigt det är att inte stressa, utan vara närvarande i mötet med personen som har en demenssjukdom. Att diskutera och reflektera kan stärka sammanhållningen och skapa trygghet.

Stjärninstruktören på Ängsgården har valt att blanda medarbetare från olika avdelningar vid reflektionsträffarna, något som visat sig vara lyckosamt.

– Det kan ha bidragit till att medarbetarna nu känner sig som en stor familj, menar Ann-Christin Nedlund.

Några har även tagit initiativ till att producera Ängstidningen som distribueras till alla på boendet några gånger per år. Hela produktionen av tidningen görs på boendet, allt från reportage till utskrift.

Språklig stöttning

Ett annat område som lyfts är hur medarbetarna ger stöd och tar hand om kollegor som har en annan språklig bakgrund, till exempel vid genomgång av webbutbildningarna. Att ge extra tid för att skapa trygghet kan leda till att fler medarbetare stannar kvar inom äldreomsorgen.

För att kunna genomföra en satsning som Stjärnmärkt krävs både stöd och engagemang från chefen.

Hanna Nordvall är chef på Ängsgården.
– Jag är stolt och glad över medarbetarnas intresse och delaktighet i det personcentrerade arbetet.

Stjärnmärkningen firades

Vid firandet av Stjärnmärkningen deltog socialchefen, socialnämnden och avdelningschefen för säbo. Det bjöds på snittar och bubbel. Socialchefen inledde med att gratulerade Ängsgården för ett gott arbete. Intresset var stort från deltagarna och det ställdes frågor till både chef och Stjärninstruktör om innehållet i utbildningsmodellen samt hur arbetet hade genomförts. Medarbetarna fick även sina diplom och broscher under firandet.

Lycka till med ert fortsatt fina arbete, önskar vi på Svenskt Demenscentrum!

Text och foto: Laila Becker och Ann-Christin Kärrman

Läs mer på Piteå kommuns hemsida » (nytt fönster)
Läs mer om Stjärnmärkt » (nytt fönster)