År 2018 presenterade den dåvarande regeringen en nationell demensstrategi. Bakgrunden var de utmaningar som vården och omsorgen står inför, bland annat med det växande antalet äldre personer. Nu har regeringen utvecklat strategin som publiceras under namnet Varje dag räknas: Nationell demensstrategi 2025–2028.
– Den som får en demensdiagnos måste få det stöd och den vård som behövs för att fortsätta leva ett gott liv. Den utvecklade nationella demensstrategin tar ett brett grepp om frågan genom att inkludera det förebyggande, hälso- och sjukvården, forskningen och omsorgen för att vi tillsammans ska arbeta för att förbättra vardagen för personer som lever med en demenssjukdom, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.
Leva ett värdigt liv
– Alltför länge har demensvården varit fokuserad på omvårdnad. Med den utvecklade strategin sätter vi nu tydliga mål inom utvecklingsområden som rör förebyggande insatser, diagnosticering och behovsanpassad hälso- och sjukvård. Strategin betonar även särskilt ett utvecklat stöd till anhöriga. Allt för att personer med demensdiagnos ska kunna leva ett värdigt och meningsfullt liv, säger socialminister Jakob Forssmed.
Den utvecklade strategin innehåller flera nyheter, bland annat en bestämd tidsram, tydliga mål för att underlätta uppföljning och flera nya områden – däribland hälso- och sjukvården, tandvården och det förebyggande arbetet.
Även flera satsningar
Vid pressträffen presenterade regeringen även en rad satsningar som ligger i linje med strategin. De regionala samverkans- och stödstrukturerna (RSS) får 100 miljoner kronor under 2025–2027. Medlen får användas till att stärka förutsättningarna för kommunerna att utveckla och upprätthålla en kunskapsbaserad äldreomsorg med fokus på vård och omsorg för personer som har en demenssjukdom.
Socialstyrelsen får i uppdrag att främja utvecklingen av vården, omsorgen och tandvården för personer med en demenssjukdom. Under 2025 skjuter regeringen även till medel till Svenskt Demenscentrum, Svenska registret för kognitiva sjukdomar/demenssjukdomar (SveDem) och BPSD-registret.