Dokumentationsstruktur utifrån ICF

I listan här nedan finns exempel på text som passar in under respektive ICF-klassifikation som är aktuell vid en funktions- och aktivitetsutredning.

 

Kroppsfunktioner (b)
”Patienten uppvisar nedsatt minnesfunktion, uppmärksamhet och exekutiva funktioner. Svårigheter att bibehålla koncentration vid längre samtal och vid genomförande av flerledade uppgifter. Patienten har svårt att initiera och planera aktiviteter samt upplever svårigheter med problemlösning i vardagliga situationer.” 

 

Psykiska funktioner (b1)
”Vid bedömning av kognitiva funktioner framkommer nedsatt arbetsminne och uppmärksamhet. Patienten har svårt att växla fokus mellan olika uppgifter och upplever desorientering vid förändrade rutiner. Exekutiva svårigheter påverkar förmågan att fatta beslut och hantera nya situationer.” 

 

Aktivitet och delaktighet (d)
”Påverkad förmåga att utföra vardagliga aktiviteter såsom matlagning, planering av inköp och att följa rutiner. Patienten upplever svårigheter att genomföra flera moment i följd och glömmer ofta bort påbörjade aktiviteter.”

 

Lärande och tillämpa kunskap (d1)
”Patienten har svårt att ta till sig ny information och behöver upprepad instruktion samt visuellt stöd för att lära sig nya strategier och hantera vardagsaktiviteter.”

 

Att hantera allmänna uppgifter och krav (d2)
”Patienten har svårt att strukturera sin dag, följa rutiner och hantera vardagskrav såsom att hålla tider och betala räkningar.”

 

Kommunikation (d3)
”Påverkad förmåga att förstå längre instruktioner samt att uttrycka sig tydligt vid stress eller trötthet. Patienten har svårigheter att hitta ord och att tolka icke-verbal kommunikation.” 

 

Personlig vård (d5)
”Behöver stöd vid påklädning och personlig hygien, främst genom muntliga påminnelser och stegvisa instruktioner. Patienten kan glömma moment i morgonrutinen och har svårt att avgöra när vissa egenvårdsaktiviteter behöver genomföras.”

 

Hemliv (d6)
”Matlagning sker med stöd av påminnelser och förenklade rutiner. Patienten glömmer ofta att släcka spisen eller att färdigställa måltider. Städning och tvätt blir sällan genomfört utan stöd och vägledning.”

 

Att engagera sig i mellanmänskliga interaktioner och relationer (d7)
”Patienten drar sig undan sociala sammanhang och upplever svårigheter i samtal, särskilt vid gruppsituationer. Osäkerhet kring namn och ansikten bidrar till undvikande av sociala kontakter.”

 

Att engagera sig i viktiga livsområden (d8)
”Patienten har tidigare varit aktiv i föreningsliv men har successivt minskat sitt engagemang på grund av svårigheter att organisera och hantera uppgifter. Tidigare arbete har avslutats på grund av kognitiva svårigheter.”

 

Att engagera sig i samhällsgemenskap, socialt och medborgerligt liv (d9)
”Patienten uttrycker en önskan om att delta i sociala aktiviteter men behöver stöd för att ta initiativ och planera sitt deltagande. Tidigare fritidsintressen har minskat på grund av svårigheter att följa instruktioner och hantera nya situationer.”

 

Omgivningsfaktorer (e)
”Patienten är beroende av anhörigstöd i vardagen och har behov av anpassningar i hemmiljön för att öka självständigheten.” 

 

Produkter och teknologi (e1)
”Använder kalendrar och visuella stöd för att strukturera dagen. Har fått rekommenderat spisvakt och larmmatta för att minska risk för olyckor i hemmet.”

 

Personligt stöd och personliga relationer (e3)
”Maken ger omfattande stöd i vardagen, främst genom påminnelser och praktisk hjälp. Patienten har även stöd av hemtjänst för vissa aktiviteter.”

 

Attityder (e4)
”Familjen är positivt inställd till att använda hjälpmedel men uttrycker oro för att patientens självständighet minskar. Patienten själv upplever viss motvilja mot att använda tekniska hjälpmedel men accepterar stöd i vissa situationer.”

 

Service, tjänster, system och policyer (e5)
”Har kontakt med kommunens demensteam och hemtjänst. Behov av fortsatt uppföljning av insatser samt stöd till anhöriga för att underlätta omsorgssituationen.”

 

Exempel på sammanfattning 

”Bedömningen visar att personen har nedsatta kognitiva funktioner, särskilt inom minne, uppmärksamhet och exekutiva funktioner. Dessa svårigheter påverkar förmågan att utföra och strukturera vardagliga aktiviteter i hemmet. Rekommenderar fortsatt utredning för att klargöra omfattningen av den kognitiva svikten och insatser för att stödja självständighet i vardagen.”

Publicerad: 2025-03-25, Uppdaterad: 2025-03-25