Alla sju som är med har en demenssjukdom eller kognitiv svikt. Att de är i olika fas av sin sjukdom är inget hinder. Acceptansen och förståelsen i gruppen är stor.
– Alla är så måna om varandra och hjälps åt. Det fungerar jättebra, berättar Helen Svensson, undersköterska, som är med och guidar gruppen tillsammans med Ann Eriksson.
Många vill vara med
Matlagningsgruppen har blivit mycket populär och överträffat demensteamets alla förväntningar. Från början var det inte tänkt att ha med så många deltagare, men intresset var stort och kö uppstod. Eftersom flera av deltagarna sitter ned vid det stora köksbordet och arbetar med maten fungerar det bra utan någon trängsel. Stämningen är god och snart doftar det riktigt gott om den krämiga fläskfilégrytan med svamp och bacon som står på dagens meny.
Nästan portförbjuden förr
Det är Sven-Olof som ansvarar för köttet idag.
– Jag har varit näst intill portförbjuden i köket för jag har en hustru som är så duktig på att laga mat, berättar han.
Likadant är det hemma hos Tore, som från början kommer från Norrland.
– Jo, det är väl oftast min fru som lagar mat.
De båda herrarna skrattar och enas om att det är viktigt för jämställdheten att också de är med och lagar mat.
Uppskattar umgänget
Tore uppskattar matlagningskursen mycket.
– Jag tycker det är jättekul, inte minst umgänget med kompisarna och att sitta ned och äta tillsammans, säger han.
Före detta lärarinnan Gunilla har under årens lopp haft flera ur personalen som elever. Hon förbereder nu en dessertpaj med rabarber som ska serveras med vaniljglass.
– Jag bakar mycket hemma. Det smakar bättre än sådant man köper, säger hon och ler.
Text och foto: Christina Nemell