Att regelbundet besöka en dagverksamhet kan betyda mycket för personer med demenssjukdom, bland annat för att öka deras möjlighet att bo kvar hemma längre. Det kan också bidra till ökad livskvalitet, minskad vårdkonsumtion och avlastning för anhöriga. Utöver dessa fördelar är vinsterna för samhället betydande, då dagverksamhet är en kostnadseffektiv insats som i många fall skjuter en flytt till särskilt boende på framtiden.
15 februari: Inspirationswebbinarium – Utveckling av dagverksamhet
Ta del av presentationerna:
- Anders Berg, Socialstyrelsen (pdf)
- Åsa Westeson & Sara Petersson, Helsingborgs stad (pdf)
- Mona Weidenbladh & Catarina Lindberg, Dorotea kommun (pdf)
- Lisa Jansson & Cecilia Scherling, Södermalms sdf/Sthlm (film, nytt fönster)
Inspirerande läsning
Beställ eller ladda ned boken från projektet. Gå till webbshoppen (nytt fönster)
Stimulera utvecklingen
I pilotprojektet med de fem dagverksamheterna har seminarier med inbjudna gäster anordnats. Också Socialstyrelsen, SKR och Nka har funnits med som stöd. Arbetet baserar sig på Socialstyrelsens vägledning ”Dagverksamhet för personer med demenssjukdom”. Syftet med projektet är både att stimulera till utveckling av dagverksamhet och att öka spridningen av innehållet i Socialstyrelsens vägledning.
Avslutas med bok och inspirationswebbinarium
Projektet har mynnat ut i en bok som vill inspirera och ge tips till att andra dagverksamheter att utveckla verksamheten. Den vänder sig även till kommuner som vill starta nya dagverksamheter. Ett avgiftsfritt inspirationswebbinarium hölls den 15 februari.