Kognitivt stöd – hjälpmedel och miljöanpassningar

Kognitivt stöd kan bidra till att personer med demenssjukdom får leva ett mer självständigt en längre tid. Begreppet rymmer både anpassningar av bostaden och kognitivt teknikstöd.

Numera säljer elektronikkedjorna en hel del digital teknik som kan vara till nytta vid kognitiv svikt, till exempel nyckelfinnare och enkla fjärrkontroller till TV:n. Det finns även kognitiva hjälpmedel som förskrivs av arbetsterapeuter, till exempel elektroniska kalendrar (se bild).

Bild på elektronisk kalenderI ett bildspel under Leva med demens har vi samlat en rad exempel på kognitiva hjälpmedel. Tipsa oss gärna om du har goda  erfarenheter av andra. Gå till bildspelet under Leva om demens (nytt fönster)

Pågående projekt om kognitivt stöd

Svenskt Demenscentrum och Högskolan i Borås driver ett projekt som syftar till att kartlägga och förbättra användandet av kognitivt stöd och digital teknik. Projektmedarbetare år Anna Leion, leg. arbetsterapeut, Svenskt Demenscentrum och Antonios Tsertsidis, fil. dr. i informatik, Högskolan i Borås.

Inom ramen för projektet har bland annat gjorts en enkätundersökning. Den pekar på att behovet är stort av mer utbildning, praktiska verktyg och jämlik tillgång till hjälpmedel för att arbetsterapeuter ska kunna ge bästa möjliga stöd till personer med kognitiv svikt och demenssjukdom. Läs mer om enkäten under Projekt (nytt fönster)

Faktablad om kognitivt stöd

bild på faktabladEtt faktablad från Svenskt Demenscentrum beskriver vad kognitivt stöd betyder och ger olika exempel på teknikstöd och miljöanpassningar. Faktabladet har översatts till en rad olika språk och kan med fördel delas ut till patienter och anhöriga men även till vårdpersonal som kommer i kontakt med personer med demenssjukdom. Gå till faktablad (nytt fönster)

Publicerad: 2024-11-13, Uppdaterad: 2024-12-18