Den 6 maj visade Uppdrag granskning det första av två program om äldrevården. Det handlade om en utbredd brist på landets äldreboenden: många äldre får alltför sällan möjlighet att vistas utomhus. Ambitionerna finns ofta, i genomförandeplaner som uttrycker den boendes vilja och behov. Verkligheten talar ett annat språk. "Under de två åren jag har varit här, en eller två gånger, i veckan har hon aldrig varit på utsidan", berättar Ronny Lundström som besöker sin demenssjuka mor på ett äldreboende i Göteborg.
För hundar, hästar och interner på svenska fängelser är rätten att få vistas utomhus inskriven i lag. Så är det inte för äldre människor. För dem gäller socialtjänstlagens "skälig levnadsstandard", ett begrepp som är öppet för många olika tolkningar.
"Jag såg Uppdrag granskning (del 1 om äldrevården red anm) och blev som många andra upprörd över det som både sades och visades. Själv arbetar jag på ett…Läs hela inlägget »
Är det dags att precisera äldres rättigheter i lagtexten? Eller…borde det inte vara självklart för varje socialnämnd att se till att kommunens skröpliga medborgare får uppleva årstidens växlingar då och då? Eller ska utevistelse betraktas som "grädde på moset", något som anhöriga och volontärer snarare än stat och kommun ska ta ansvar för? Debatten är fri – mejla gärna era åsikter och ideer: magnus.westlander@demenscentrum.se
Uppdrag granskning om äldrevården Del 2: SVT1, onsd 13 maj, kl 20 00 Reprisr: SVT24, 14 & 18 maj • SVT1, 14 & 16 maj
Del 1: Se på SVT play » (nytt fönster) Se intervju med äldreminstern » (nytt fönster)
Relaterade artiklar
Professor Mats Thorslund: "Ibland blir de stora orden viktigare än vårdens innehåll" » (nytt fönster)
Professor Yngve Gustafson: Brist på sol ökar risk för fallolyckor » (nytt fönster)
På Änglamarkens äldreboende är trädgårdsskötsel en del av det dagliga arbetet »
Svenskt Demenscentrum, Sveavägen 155, 113 46 Stockholm | tfn: 08 690 58 00 | e-post: info@demenscentrum.se