Oscar för gripande porträtt av alzheimersjuk

Förhandstippade Julian Moore infriade förväntningarna. I natt fick hon en Oscarsstatyett för Bästa kvinnliga skådespelare för sin gestaltning av en alzheimersjuk kvinna i filmen Still Alice. Nyligen fick hon ta emot en annan prestigefylld utmärkelse: Golden Globe för Bästa kvinnliga huvudroll i samma film. 

Still Alice bygger på en bok med samma titel (Fortfarande Alice, Lisa Genova, 2007). Den skildrar en professor i lingvistik mitt i karriären. Hon är lyckligt gift och mor till tre vuxna barn, så plötsligt kommer hon av sig mitt under en föreläsning. Det visar sig vara ett tidigt tecken på demens. Hon får diagnosen Alzheimers sjukdom som gradvis förändrar hennes liv och relationer till familj och vänner.

Julian Moore förberedde sig för rollen genom att se dokumentärfilmer, läsa intervjuer och samtala med personer som drabbats av sjukdomen.

– När jag frågade personer som diagnosticerats med alzheimer om hur de ville att jag skulle representera dem på filmduken svarade de: "Det viktigaste är att andra får en autentisk bild av våra erfarenheter, säger Julia Moore i Dagens Nyheter.

Still Alice sätts upp på svenska biografer den 20 mars. Julian Moore kan redan nu ses på vita duken i Mockingjay, den tredje filmen om Hungerspelen.

Publicerad 2015-02-23
Senast uppdaterad 23 februari 2015 - 14:59Newspage © Svenskt Demenscentrum

Läs intervju med Julian Moore i DN »
(nytt fönster)


 

 

Julian Moore

Julian Moore prisas för sin gestaltning av en professor som får Alzheimers sjukdom.

Svenskt Demenscentrum, Sveavägen 155, 113 46 Stockholm | tfn: 08 690 58 00 | e-post: info@demenscentrum.se

Loading   Sökning pågår