Cirkör tar cirkusen till äldreboendet

I år blir det cirkus på ett 70-tal äldreboenden i landet. Projektet Cirkus Äldre De Luxe omfattar föreställning, "prova-på" och fortbildning av personal.

Det är den internationellt uppmärksammade gruppen Cirkus Cirkör som erbjuder avgiftsfria besök genom ett samarbete med PostkodLotteriet. Idén har redan prövats med framgång i Botkyrka kommun och nu vill gruppen sprida cirkusen till äldreboenden runt om i landet.

– Cirkus Cirkörs devis är att allt är möjligt. Vi har i snart 20-års tid tränat barn och unga, med eller utan funktionsnedsättning och samarbetar med skolor och ungdomsverksamheter över hela Sverige och Europa. Vi vill att även äldre skall kunna ta del av cirkusen och få en rolig, fysisk och mentalt utmanande aktivitet i sin vardag, säger Mia Crusoe, verksamhetsledare på Cirkus Cirkör, i ett pressmeddelande.

cirkusCirkörs artistpedagoger kommer att bjuda på en kort cirkusföreställning på äldreboendet. För att besöket inte bara ska bli en enstaka rolig händelse så kommer även vårdpersonalen att fortbildas i rörelseträning med de äldre, inspirerad av cirkus. Därefter får de äldre pröva på "sittcirkus" tillsammans med artistpedagogerna och personalen.

Projektet Cirkus Äldre De Luxe kommer att avslutas med ett antal konferenser, seminarier och workshops i samarbete med landsting och kommuner.

Ett närliggande projekt är Clowner i demensvården som bedrivs i Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro och Norrköping under tre år. Läs mer på www.gladjeverkstan.se » (nytt fönster)

 

Foto: Alex Hinchcliffe

Publicerad 2014-02-07
Senast uppdaterad 07 februari 2014 - 13:59Newspage © Svenskt Demenscentrum

Svenskt Demenscentrum, Sveavägen 155, 113 46 Stockholm | tfn: 08 690 58 00 | e-post: info@demenscentrum.se

Loading   Sökning pågår