L Olson: Jag hade en kompis som bröt nacken

Lars Olson, professor i neurovetenskap vid Karolinska Institutet och ordförande i Hjärnfonden

Varför började du forska om hjärnsjukdomar?
Jag hade en kompis som bröt nacken. Jag ville utforska om man på något sätt kunde få skadade nervtrådar i ryggmärgen att växa ut igen. Sedan dess har jag fascinerats av att försöka förstå hur signalsystemet i vårt mest komplexa organ fungerar.

Vad vill du med din forskning?
Just nu ligger fokus på minnet. Hur gör hjärnan för att skapa varaktiga minnen? Om vi kan följa och förstå signalvägarna och kopplingsschemat kan vi kanske hitta medicin som läker och reparerar. Det vore fantastiskt att kunna bidra till det. För utan minne kan inte människan fungera. Minnet ligger bakom alla kognitiva funktioner. Utan minne är vi ingenting.

Vad drömmer du om?
Naturligtvis att hitta läkemedel som bromsar eller helt hindrar sjukdomen. Och det går fort framåt inom hjärnforskningen nu. Inom 10 år tror jag det kommer finnas enkla test som tidigt kan visa om vi har anlag för en viss hjärnsjukdom och att vi då kan sätta in läkemedel.

Vad har Swedish Brain Power betytt för dig?
Samarbetet inom Swedish Brain Power har betytt enormt mycket för mig. Jag har varit på så gott som vartenda möte. Från början kunde jag inte mycket om genetik. Av genetikerna har jag lärt mig otroligt mycket. För en grundforskare som jag, som mest umgås med möss, har det varit mycket lärorikt att ta del av klinikernas erfarenheter av att möta människorna som drabbas av dessa fruktansvärda hjärnsjukdomar. Det har också, har jag förstått, varit en fantastisk skola för de unga forskare som fått vara med och utvecklas inom detta nätverk av erfarna och kvalificerade forskare.

Annbritt Ryman, kommunikatör, Swedish Brain Power

Publicerad: 2014-12-12, Uppdaterad: 2020-01-14