Trädgård

Personer med demenssjukdom mår bra av att få sina sinnen stimulerade genom att vistas ute i naturen. Genom olika sinnesförnimmelser väcks minnen till liv. Forskning visar att naturen har en stor betydelse för människors hälsa och livskvalitet. När man inte längre är lika rörlig som tidigare blir miljön i närområdet viktig. Utsikten från fönstren, balkongen, uteplatsen med vackra blommor ger något vackert att titta på.

Trädgård och utevistelse stimulerar kroppen och ökar motståndskraften mot sjukdomar. Naturen verkar avstressande och påverkar puls och blodtryck. Sömnkvalitén förbättras och benskörhet kan förebyggas. En kortare utevistelse om dagen är nog för att öka D-vitaminmängden och på så sätt förebygga benskörhet. Gångträning ger bättre effekt på olika underlag och kan med fördel tränas utomhus.

Goda idéer och bra exempel på trädgård

Rapport med färgbilder från länstyrelsen i Kronobergs län. Läs mer »

Sinnenas trädgård väcker minnen

Höstens 2008 invigdes landets största terapeutiska trädgård för äldre i lilla Hällefors. Läs mer om parken » (nytt fönster)

Minnenas trädgård

Till Änglamarkens äldreboende I Västerås kan man ta med sig sina husdjur. Att ta hand om djuren och sköta trädgården ingår i det dagliga rehabiliteringsarbetet. Läs mer »
Senast uppdaterad 19 mars 2019 - 16:50 © Svenskt Demenscentrum

 


Svenskt Demenscentrum, Sveavägen 155, 113 46 Stockholm | tfn: 08 690 58 00 | e-post: info@demenscentrum.se

Loading   Sökning pågår