Yngre demenssjuka särskilt utsatta

Med "yngre" menas i detta sammanhang personer under 65 år. Gruppen är relativt liten men följderna av de drabbades demenssjukdom är ofta särskilt svåra. Det är människor mitt i livet, som fortfarande är yrkesaktiva. En del har minderåriga barn.

År 2012 fick 51 personer under 65 år en demensdiagnos i Stockholms län. Den yngsta var 49 år och majoriteten av de drabbade var kvinnor. Sannolikt är gruppen yngre demenssjuka betydligt större eftersom många har svårt att be om hjälp och därför inte kommer i kontakt med vården.

– Ett problem är att sjukdomsinsikten kan vara väldigt dålig. Många gånger ser personen själv inte problemet, säger Lars Sonde, utredare och författare till rapporten, i ett pressmeddelande från Äldrecentrum.

Anhöriga får dra ett tungt lass. För barn till drabbade föräldrar kan situationen bli tuff.  Men det finns stöd både för den här gruppen och för deras anhöriga.

– Sociala medier har blivit viktiga. I dag finns det stödgrupper för barn och ungdomar till personer med demens, säger Lars Sonde.

De förslag på åtgärder som avslutar rapporten visar att det finns en del att göra för att utveckla omhändertagandet av yngre personer med demens.