Forskare studerar VR-teknik på demensboende

06 mar 2019
 FORSKNING

− Effekten av att använda VR-teknik i vården är relativt outforskad. Ingen tidigare studie har inriktat sig på personer med demens och varit i liknande omfattning som vårt nya projekt, säger Annelie Gusdal, projektledare och universitetslektor i vårdvetenskap, Mälardalens högskola, i ett pressmeddelande.

Två till tre gånger i veckan kommer deltagarna att använda VR-glasögon som visar olika miljöer och situationer. Varje film är 20–30 minuter lång och ska vara rofylld och trygg. Utvärderingen sker genom att vårdpersonalen använder sig av speciella bedömningsinstrument som mäter beteendemässiga och psykiska symtom vid demens. 

Svenskt Demenscentrum har tidigare uppmärksammat den nya tekniken i Södertälje. Där har hyresgäster på ett äldreboende, delvis för personer med demenssjukdom, fått pröva VR-glasögon och på så sätt fått tillgång till upplevelser i nya världar. Katarina Talts, Silviasyster och metodutvecklare i Södertälje kommun, kopplades in som rådgivare på ett tidigt stadium:

– Jag kände en viss skepsis i början men den har försvunnit efterhand. Det beror nog mycket på hur tekniken används. Att brukaren inte lämnas ensam utan under hela upplevelsen har en dialog med en person som hon är trygg med och som kan ”känna av” situationen. Läs hela artikeln Fiskelycka i en virtuell värld »

Läs pressmeddelandet (nytt fönster)

Bild från Glasberga vård- och omsorgsboende

VR-pedagog Daniel Kemppi i samspel med Åke på Glasberge vård- och omsorgsboende i Södertälje.