Sex Silvialäkare nyexaminerade

Gruppbild Silvialäkare

I måndags fick Sverige sina första "demensdoktorer". Det handlar om sex stycken som numera kan titulera sig Silvialäkare efter att ha genomgått en tvåårig magisterutbildning i demensvård för läkare. Under en ceremoni på Drottningholms slottsteater fick de ta emot diplom och Silviahemmets dekoration.

Tanken är att Silvialäkarna ska fungera som kunskapspelare på sina arbetsplatser och bland annat driva det lokala arbetet med riktlinjer och behandlingsprogam för demensvård.

– Utbildningen av Silvialäkare bidrar till en utveckling av demensvården. Detta med stark koppling till de senaste forskningsrönen inom området, och verktyg för säkra högsta kvalitet och rätt prioriteringar i av vården av dessa patienter, säger Lars-Olof Wahlund, professor i geriatrik och kursansvarig för utbildningen, i ett pressmeddelande från Karolinska Institutet.

Magisterutbiidningen är resultatet av ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Stiftelsen Silviahemmet. Totalt har tre intagningar till utbildningen gjorts och för närvarande finns studenter från Japan, Tyskland och Luxemburg på deltagarlistan.

Sedan tidigare erbjuder Silviahemmet, i samarbete med Sophiahemmets högskola, vidareutbildningar i demensvård för både undersköterskor och sjuksköterskor. Nya utbildningskullar går ut den 1 juni. Då kommer det att finnas totalt 549 Silviasystrar och 191 Silviasjuksköterskor.

Läs mer om utbildningen » (nytt fönster)

Publicerad 2015-05-20
Senast uppdaterad 20 maj 2015 - 10:43Newspage © Svenskt Demenscentrum

 

 

 

Bildinfo Fr v Thulfigar Nasir (Silvialäkare), Marie Kjellmark (Silvialäkare), Claes Dinkelspiel- (styrelsemedlem i Silviahemmet), Moa Wibom (Silvialäkare), Madelene Johanzon (Silvialäkare), Dag Salaj (Silvialäkare), Kerstin Lundgren (Silvialäkare), Wilhelmina Hoffman (chef för Silviahemmet)

Svenskt Demenscentrum, Sveavägen 155, 113 46 Stockholm | tfn: 08 690 58 00 | e-post: info@demenscentrum.se

Loading   Sökning pågår