Rund mage ökar demensrisken hos kvinnor

16 nov 2009
 FORSKNING

Resultatet bygger data från Kvinnostudien som påbörjades i slutet av 1960-talet. Närmare 1500 kvinnor mellan 38 och 60 år genomgick då omfattande undersökningar och svarade på frågor om sin hälsa och livsstil. Vid uppföljningen 32 år senare hade 161 kvinnor utvecklat demens.

– En person som har mycket fett på magen har en ökad risk att dö i förtid på grund av hjärtinfarkt eller stroke. Om man trots sin bukfetma lever att bli över 70 år har man även en ökad risk att utveckla demens, säger docent Deborah Gustafson, Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Flera tidigare studier har visat att ett högt BMI i medelåldern ökar risken för demens på äldre dagar. Det sambandet kunde man inte se i denna studie.

– Det kan bero på att fetma och övervikt var förhållandevis ovanligt bland de kvinnor som deltog i Kvinnostudien, säger Deborah Gustafson.

Studien har genomförts vid enheten för neuropsykiatrisk epidemiologi och ingår i Sahlgrenska akademins strategiska forskningsprojekt EpiLife. Den publiceras i tidskriften Neurology.

Magnus Westlander