Prestigefylld professur till prisad professor

Alzheimerforskaren Kaj Blennow har tilldelats Torsten Söderbergs akademiprofessur i medicin 2014. Professuren ska främja internationellt ledande forskning inom medicin och uppgår till 10 miljoner kronor.

Kaj BlennowKaj Blennow är professor och forskningsledare vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademien, Göteborgs universitet. Hans forskning har prisats och fått ett stort internationellt genomslag. Den fokuserar på analysmetoder av Alzheimers sjukdom, främst genom biomarkörer som kan visa att det har skett en sammanklumpning av skadliga proteiner i hjärnan. Biomarkörerna kan användas bland annat för att utvärdera effekten av nya läkemedel. 

– Det är fantastiskt kul att bli utvald att få denna prestigefyllda professur. Min ambition med professuren är att utveckla en komplett panel av biokemiska tester som kan användas både för tidig diagnostik och för att få en fördjupad förståelse för de molekylära sjukdomsmekanismerna vid Alzheimer och därigenom möjlighet att utveckla optimala terapier, säger Kaj Blennow i ett pressmeddelande från Kungliga Vetenskapsakademien.

Torsten Söderbergs Stiftelse ger anslag till vetenskaplig forskning och vetenskaplig undervisnings- eller studieverksamhet företrädesvis inom de ekonomiska, medicinska och rättsvetenskapliga områdena. Akademiprofessuren i medicin delas ut av Kungliga Vetenskapsakademien.

Läs pressmeddelande » (nytt fönster)

Publicerad 2014-12-16
Senast uppdaterad 16 december 2014 - 12:06Newspage © Svenskt Demenscentrum

Svenskt Demenscentrum, Sveavägen 155, 113 46 Stockholm | tfn: 08 690 58 00 | e-post: info@demenscentrum.se

Loading   Sökning pågår