DEBATT: Politikerna måste ta demenshotet på allvar

Demenssjukdomar är den mest kostsamma sjukdomsgruppen i Sverige. Ändå satsar inte svenska politiker på forskning för att knäcka demensgåtan. Det skriver Bengt Winblad, professor och chef för Swedish Brain Power, i en debattartikel i Expressen.

Bengt Winblad oroas över att Sverige är på väg att hamna på efterkälken. Storbritannien har nyligen satsat 400 miljoner  kronor på ett samarbete mellan universiteten i Cambridge, Oxford och London. Pengarna ger 90 forskare möjlighet att ta fram nya läkemedelsbehandlingar för alzheimer och andra demenssjukdomar. Liknande nationella satsningar har redan gjorts i USA, Tyskland, Frankrike och Nederländerna påpekar Bengt Winblad.

Båda Världshälsoorganisationen (WHO) och G7 (tidigare G8) har uppmanat världens länder att prioritera demenssjukdomar som det snabbast växande hotet mot folkhälsan. Många längder håller på att ta fram egna nationella planer för att ta krafttag mot demenshotet. Vi är många som de senaste åren påpekat vikten av en sådan även för Sverige, skriver Bent Winblad. Men en sådan plan måste täcka hela spektrumet från basal grundforskning till behandling och omvårdnad för att inte vara verkningslös.

Läs hela debattartikeln i Expressen »
(nytt fönster)

Publicerad 2015-04-17
Senast uppdaterad 17 april 2015 - 10:26Newspage © Svenskt Demenscentrum

Svenskt Demenscentrum, Sveavägen 155, 113 46 Stockholm | tfn: 08 690 58 00 | e-post: info@demenscentrum.se

Loading   Sökning pågår