Inget åtal för inlåsning

Det blir inget åtal med anledning av missförhållandena på Öjagården i Piteå. Det har inte funnits uppsåt att frihetsberöva någon, motiverar åklagaren sitt beslut.

Piteå är av av flera kommuner som Demensförbundet har polisanmält för att de låser in demenssjuka och lämnar dem ensamma nattetid. Efter förhör med personal, anhöriga och boendechef har kammaråklagare Folke Ailinpieti beslutat att inte starta en förundersökning. Han anser att det inte finns anledning att tro att något brott har begåtts.

Till Piteå-tidningen säger Folke Ailinpieti att ingen i kommunens ledning fattat beslut om att låsa dörrarna på Öjagården och andra äldreboenden.

– Huruvida de haft kännedom om inlåsningen vet jag inte. Beslutet är taget av personalen på plats och dörrarna har hela tiden gått att låsa upp inifrån om man har den förmågan. Det har inte funnits uppsåt att frihetsberöva någon, säger han och betonar att ärendet bedömts på strikt juridiska grunder.

Demensförbundets ordförande Stina-Clara Hjulström beklagar kammaråklagarens beslut.

– Det är konstigt att man obehindrat får bryta mot lagen. Gamla och demenssjuka är i det närmaste rättslösa och jag tycker det är skrämmande att vi lever i ett sådant samhälle, säger hon till Piteå-tidningen.

 

Publicerad 2011-03-28
Senast uppdaterad 28 mars 2011 - 09:32Newspage © Svenskt Demenscentrum

Svenskt Demenscentrum, Sveavägen 155, 113 46 Stockholm | tfn: 08 690 58 00 | e-post: info@demenscentrum.se

Loading   Sökning pågår