Poddradio

Demenspodden är Svenskt Demenscentrums radio på nätet. Lyssna på avsnitten från denna sida, YouTube eller prenumerera via en poddcast-app, läs mer

Senaste avsnittet (37):Mat och måltider
Förändras vårt näringsbehov när vi blir äldre? Och hur skapar man en bra måltidssituation på ett särskilt boende? Dietisten Josephine Garpsäter ger här konkreta tips om kost och måltider.

 

Tidigare avsnitt:

36: Med hjälp av tekniken
Sabina och Gabriella från KTH berättar om modern teknik som kan underlätta vardagen för den som är i tidig fas av en demenssjukdom.

35: Om munhälsa och tandvård
Följ med till tandvårdskliniken där man tar emot patienter med demenssjukdom. En tandhygienist och en sjukhustandläkare ger konkreta tips och betonar vikten av det goda bemötandet som måste börja redan i väntrummet.

34: Sexualitet och demenssjukdom
Vad händer med sexualiteten vid demenssjukdom och varför ses den då ofta bara som ett problem? Författarna till boken Sexualitet och demenssjukdom vill göra ämnet ”pratbart”.

33: Jag heter Bente
Följ med på repetitionerna av pjäsen Jag heter Bente, som spelas i Stockholm under våren. Den relativt unga Bente får Alzheimers sjukdom, något som inte bara påverkar henne själv utan även hennes nära väninnor.

32: Visst har färgvalet betydelse
Rätt färgval gör det lättare att tolka och hitta om du har en demenssjukdom. Helle Wijk, docent i omvårdnad, ger goda råd för en bra hemmiljö.

31: Ett demensvänligt samhälle: Enklare att handla
Att gå till affären är ingen enkel sak för den som har en demenssjukdom. Forskaren Anna Brorsson berättar om vilka svårigheterna kan vara och hur matvaruaffärer kan bli mer tillgängliga. Sven Wollter ger ett tips till landets butiksägare.

30: Om vård i livets slutskede
Varför ska man inte sätta in dropp i livets slutskede och vad händer i kroppen när vi är på väg att dö? Britten Askestad, ansvarig för svenska palliativregistret, berättar om palliativ vård och om hur vi kan ge god vård och omsorg till en människa under hennes sista tid i livet.

29: Får man köra bil med alzheimer?
Bengt har fått behålla sitt körkort, trots sin alzheimerdiagnos. I Demenspodden berättar han och hustrun Anita om hur de ser på hans bilkörning. Vi talar också med trafikmedicin i Kalix där man utreder körförmågan hos personer med demenssjukdom.

28: Nybliven 20-åring bygger framtidens demensboende
Silviahemmet har verkat och spridit kunskap i 20 år. Wilhelmina Hoffman, rektor på Silviahemmet, berättar om verksamheten och dessutom om planerna på en ny sorts demensboende kallat SilviaBo.

27: Alzheimer på teaterscenen
Skådespelaren Peter Andersson spelar en alzheimersjuk man i pjäsen Pappan på Stockholms stadsteater. För Demenspodden berättar han hur rollen vuxit fram och om sina nära erfarenheter av demenssjukdom.

26: Berättelsen om Jan
Diakonen Margareta har följt Jan, tidigare neurolog, genom olika stadier av demenssjukdomen. Hon betonar vikten av att vara lyhörd och att hjälpa den som är sjuk att få fortsätta vara den han alltid varit.

25: Musik som omvårdnad
Musik inom vård och omsorg är mer än gemensamma sångstunder. Musikterapeuten Katarina Lindblad berättar om hur musik kan användas på ett mer medvetet sätt i mötet med den som har en demenssjukdom.

24: Möten med litteratur
I programmet för du höra om Möten med litteratur, ett projekt som syftar till att öka bibliotekens kunskap och förståelse kring demens, och att göra bibliotekens verksamhet mer tillgänglig för den som har en demenssjukdom.

23: Myter om demens
Kan man förebygga demens genom att spela schack och går det att bota demenssjukdom? Demensdoktor Wilhelmina Hoffman reder ut vad som är myt och vad som är sanning.

22: Om att utsättas för tvång
Lars Sonde läser sin uppskattade berättelse "Om hur lätt det är att förminska en människa", en introduktion till utbildningspaketet Nollvision – för en demensvård utan tvång och begränsningar.

21: Traumatiska upplevelser
Hur är det att leva med demens om man samtidigt bär med sig trauman från tidigare i livet? Hör också några röster från Svenska Demensdagarna i Karlstad.

Fler avsnitt

Senast uppdaterad 01 november 2018 - 14:25 © Svenskt Demenscentrum

logga

 Kontakta oss: 
 demenspodden@demenscentrum.se

 

 

iknoHitta oss på iTunes »

 

 

Facebook

Gilla oss på Facebook så får du uppdateringar när nya avsnitt kommer ut.

Svenskt Demenscentrum, Sveavägen 155, 113 46 Stockholm | tfn: 08 690 58 00 | e-post: info@demenscentrum.se

Loading   Sökning pågår