Marte Meo betyder ”av egen kraft”. Marte Meo är att lära sig de grundläggande byggstenarna i fungerande kommunikation och att se och stödja människors utvecklingsbara initiativ och förmågor.
Marte Meo är ett kontaktskapande redskap som gör det möjligt för vårdare/anhörig att vara tillsammans med demenssjuka personer på deras villkor. När hjärnan inte fungerar som vanligt behöver den demenssjuke någon annan som kan göra det som hjärnan inte gör.
Människan föds med förmågan att kommunicera med andra. Fungerande kommunikation består av enkla, identifierbara handlingar, som var för sig är betydelsefull för helhetsupplevelsen. Att vara tillsammans är en uppsättning beteenden, som kräver ömsesidighet för att fungera. Om någon part inte sänder begripliga signaler så bryts kontakten.
I samvaron med demenssjuka personer är det den friska personen som ansvarar för att upprätthålla och återupprätta fungerande kommunikation. Kommunikationens grundläggande byggstenar är de nycklar som möjliggör detta.
Marte Meo arbetar med korta videoinspelningar (5-10 min) av vardagssituationer. Händelseförloppet studeras sekund för sekund i en s.k. samspelsanalys. Man kan titta på samma sekvens flera gånger och man kan titta i slow-motion. Att klippa sönder filmade händelsekedjor i små delar får betraktaren att se saker, som man inte märker annars. Ett ansiktsuttryck, ett snabbt förbiglimtande leende och en gest kan vara betydelsefulla mikrohändelser, som visar på utvecklingsbara initiativ att ta vara på.
Vårdare lär sig att använda sina egna resurser för kommunikation medan de genomför helt vanliga, vardagliga bestyr (t.ex. på- och avklädning, förflyttning, måltider). Det medför en ökad förståelse mellan de demenssjuka och deras vårdare med mindre irritation och färre aggressioner. Ökad livskvalitet för de äldre visar sig bl.a. i att de blir lugnare och tryggare med minskad användning av lugnande läkemedel och psykofarmaka.
I Marte Meo analyserar man videoinspelningar av vardagssituationer.
Svenskt Demenscentrum, Sveavägen 155, 113 46 Stockholm | tfn: 08 690 58 00 | e-post: info@demenscentrum.se